Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

10 טיפים לגלישה בטוחה באינטרנט

גלישה בטוחה באינטרנט. צילום: anyaberkut, 123RF
גלישה בטוחה באינטרנט. צילום: anyaberkut, 123RF

גלישה בטוחה באינטרנט – זה אפשרי? מכירים את הבדיחה שהעצה הכי טובה למי שרוצה לשמור על הפרטיות שלו באינטרנט – צריך לא להתחבר לאינטרנט? ובכן, זה נכון במידה מסויימת. אבל יש דרכים נוספות לשמור על עצמכם באינטרנט, במיוחד בימים אלו בהם הרשת גועשת בעקבות מתקפות סייבר בלתי נגמרות שרק מעצימות מדי יום. לכן, אספנו עבורכם את 10 הטיפים הטובים ביותר כדי להישמר באינטרנט ולהגן על המידע והפרטיות שלכם.

1. תיצרו סיסמאות מורכבות

הסיסמה שלכם נגישה לפורצים. הם לא יכולים לנחש אותה בקלות, אך זה אפשרי. סיסמאות כמו 12345 או qwerty הן פשוט לא בטוחות – כי הן נפוצות. האקרים מחזיקים רשימה ארוכה של סיסמאות נפוצות ומשתמשים בה כדי לנסות לפרוץ בעזרת כלי "כוח ברוטאלי" (Brute Force), ניסיון להתחבר באופן עיקש בעזרת רשימת סיסמאות מוכנה מראש (או שנוצרת תוך כדי פעולה). כמו כן קיים החשש שהפורץ מכיר אתכם וינסה קומבינציות הקשורות למספר הטלפון, תעודת הזהות או שמות הילדים שלכם. הסיסמאות הבטוחות ביותר כוללות לפחות אות גדולה, אות קטנה, מספר וסימן. באתר הבא תוכלו לגלות כמה זמן יקח לפצח את הסיסמה שלכם – הקליקו כאן.

2. תסתכלו היכן אתם נמצאים

בעידן ה"פישינג" תמיד צריך לשים לב באיזה אתר אתם נמצאים. לעיתים קרובות מגיע אליכם במייל, בוואצפ או ב-SMS איזה תזכורת לחידוש שירות עם קישור, לעתים קישורים מקוצרים מהאתר bit.ly או אחרים. המלצה ראשונה היא לא ללחוץ על קישורים, אלא להקליד בעצמכם את כתובת האתר. המלצה שניה בנושא היא תמיד להסתכל על הכתובת הסופית לאחר שפתחתם את הדפדפן. האם זאת הכתובת של האתר שהתכוונתם לגלוש אליו?

3. הקלדת נתונים רק באתרים עם תעודת הצפנה SSL

החלטתם להירשם לאתר היכרויות, לקנות מוצר מחנות או לפתוח חשבון באתר משחקים? שימו לב למנעול הירוק. ליד כתובת האתר, בכל דפדפן, ישנה הודעה המודיעה האם הנתונים שאתם מקלידים באתר מוצפנים. בעבר היה קשה למצוא אתרים המשתמשים בתעודת הצפנה בשל העלויות היקרות של התעודות, היום הן ניתנות בחינם לבעלי אתרים ואין כל סיבה שהאתר שאתם גולשים אליו לא יהיה מוצפן.

4. שימו לב על מה אתם לוחצים

לעיתים קרובות מאוד אתם נתקלים בקישורים מפתים כאלו ואחרים באינטרנט. תחשבו פעמיים ואפילו שלוש פעמים האם ללחוץ או לא. שימו לב לכתובת הקישור (ניתן לראות בתחתית הדפדפן כאשר הסמן של העכבר נמצא מעל הקישור). לעיתים קרובות ישנם "קישורים מזוייפים" בתוך אתרים, כמו למשל כאשר אתם מעוניים להוריד קובץ מסויים ותמצאו שני כפתורי הורדה. אחד מהם הוא פרסומת – תבחנו את הדף היטב!

5. אל תחלקו מידע אישי עם אנשים שאתם לא מכירים

רבים מכם מגחכים לנוכח הכותרת ואומרים "ברור שאני לא אדבר עם זרים באינטרנט". ובכן, אתם עושים זאת על בסיס יומי. אם לא הגדרתם זאת בפירוש בהגדרות הפרטיות של הרשתות החברתיות בהם אתם משתמשים, אתם אכן חולקים מידע עם זרים. המידע כולל עיר מגורים, מספרי טלפון, מקום עבודה (שקל למצוא את שעות הפעילות בו ולאתר אתכם בכניסה או ביציאה), מסלולי ג'וגינג או אופניים ועוד. תחלקו מידע שאתם בטוחים שאינו יכול לפגוע בפרטיות שלכם, לעולם אל תחלקו מידע אישי בשידור חי (צ'ק אין בזמן שאתם נמצאים במקום למשל). שימו לב להגדרות הפרטיות שלכם – זה יכול להציל חיים.

6. לא כל האפליקציות ידידותיות

בחנויות האפליקציות Google Play ו-Appstore ישנן עשרות ומאות אלפי אפליקציות, רובן ניתנות להורדה בחינם. ראשית יש לזכור את כלל הברזל – "כשהפריט הוא בחינם, סימן שאתם המוצר". האפליקציות בדרך כלל משולבות בפרסומות ולעיתים אף בקוד זדוני שמשדר נתונים שלא בדיוק התכוונתם לשדר. בחברות הסמארטפונים משתדלים להילחם בתופעה וכיום מעדכנים אתכם בגישה שהאפליקציות דורשות (גישה ל-GPS, גישה לאנשי הקשר, גישה לתמונות שלכם). לפעמים, למרות שאתם ממש רוצים את האפליקציה והיא נראית נחמדה, תזכרו שהיא עלולה לאסוף מידע ואף להזיק לכם. רק לא מזמן פורסם בעכשיו בטכנולוגיה על אפליקציות פופולריות שמעתיקות את הלוח שלכם ושולחות אותו לחברות.

7. תעדכנו את התוכנות והאפליקציות שלכם

אם חלקכם שואל את עצמו "מדוע אני צריך לעדכן את האפליקציות שלי בטלפון?" אז התשובה נמצאת בגוף השאלה. העדכונים שיוצאים מעת לעת לתוכנות במחשב ואפליקציות בטלפון (וגם לגרסאות הליבה של הטלפונים) נועדו לתקן באגים וליקויי אבטחה. חשוב מאוד לעדכן על בסיס קבוע ולבדוק באופן יומי (אוטומטי או ידני) האם קיימים עדכונים ולבצע אותם בהקדם האפשרי. לעתים קרובות זה יציל אתכם מפריצה ואבדן מידע.

8. אל תשתמשו בכרטיס האשראי שלכם באינטרנט

משימה לא קלה בימינו אך בהחלט אפשרית. מעבר לאלטרנטיבות המצויינות הקיימות היום כגון Paypal, ישנה תמיד אפשרות לקנות כרטיס אשראי טעון מראש בסניף הדואר הקרוב לביתכם, וכך, במידה ופרטי הכרטיס יגנבו, הפורצים לא יוכלו לעשות בו שימוש מעבר לסכום הכסף שהקצבתם לו מראש. באופן אישי נתקלתי באדם שפרצו לחשבון הפייסבוק שלו והשתמשו בו לחשבון מודעות של דף באינדונזיה וגיהצו לו 40,000 ש"ח בתוך 24 שעות (למי שמתעניין, לאחר יום שלם של פניות, פייסבוק פעלו לבטל את החיוב והכסף לא נגבה בסופו של דבר). בקיצור, תחפשו אלטרנטיבות.

9. אל תסמכו על זרים

סעיף זה הוא סוג של המשך של סעיף 5, אך מחודד יותר ומומלץ מאוד לקריאה על ידי ילדים ובני נוער. במהלך הגלישה באינטרנט אנחנו נתקלים באנשים רבים ולעתים מכירים אותם לעומק ומתיידדים איתם. למרות זאת, מומלץ לנהוג בחשדנות כלפי אנשים שאינכם מכירים באופן אישי, מאחרי המסך והמקלדת עלולים לשבת אנשים שונים לחלוטין באופן פיזי ממה שאתם חושבים (או מהתמונות שהם העלו) ומה שהם רוצים להשיג מכם – עלול להיות פלילי. אם פונה אליכם אדם שאינכם מכירים ולא מעוניים לשוחח איתו, אל תתעלמו או תענו. פשוט חסמו מיד וללא התראה.

10. הישארו מעודכנים בחדשות

באתרי חדשות ישנו מידע רב על המתחולל ברשת האינטרנט. תקראו, תתעדכנו ותישארו עם היד על הדופק. הדבר הכי נורא הוא לגלות שהתגלתה פריצה מסויימת לפני כמה ימים ואתם פשוט לא ידעתם כי לא קראתם\שמעתם, ונפגעתם גם. האינטרנט הוא מרחב ציבורי פתוח כמו רחוב ראשי בעיר סואנת, אתם צריכים לדעת האם הרחוב יהיה חסום בשל מצעד, האם יש שעות שבהן יש פקקים ואם חס וחלילה קרתה תאונה. אתם צריכים לדעת האם התגלתה פירצת אבטחה מטורפת בגרסת החלונות בה אתם משתמשים ואולי היום דווקא לא כדאי להדליק את המחשב, כי רק בערב ישוחרר עדכון אבטחה, או אם אפליקצייה מסויימת נפרצה על ידי האקרים וזה הזמן להסיר ממנה את המידע החשוב לכם כמו מספר כרטיס אשראי או סתם לשנות סיסמה. יד על הדופק – תמיד!

אהבתכם את המדריך? פתר לכם תקלה? הזמינו את כותב המדריך לכוס קפה

גולשים יקרים, התכנים המוצגים באתר נכתבים בהתנדבות מלאה מתוך כוונה להנגיש מידע עבורכם. אם נתקלתם במדריך חינמי שפתר לכם תקלה או לימד אתכם משהו חדש שלא ידעתם, וברצונכם לתגמל את כותב המדריך או סתם להזמין אותו לכוס קפה, הינכם יותר ממוזמנים לתרום.

ניתן לתרום 10, 15, 20 או כל סכום אחר שתרצו באמצעות כרטיס אשראי \ Paypal

רוצים לשתף את המדריך?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הזמינו אותי לכוס קפה
buy me coffee

אהבתכם את המדריך? פתר לכם תקלה? הזמינו את כותב המדריך לכוס קפה

גולשים יקרים, רוב התכנים המוצגים באתר נכתבים בהתנדבות מלאה מתוך כוונה להנגיש מידע עבורכם. אם נתקלתם במדריך חינמי שפתר לכם תקלה או לימד אתכם משהו חדש שלא ידעתם, וברצונכם לתגמל את כותב המדריך או סתם להזמין אותו לכוס קפה, הינכם יותר ממוזמנים לתרום.